U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Social Media

Inhoud

Fiestas

 

Moros en Cristianos, Alcoy

De traditie van de 'Moros y Cristianos' feesten, die de 'Reconquista' en de overwinning op de Islamitische overheersing vieren, dateert op sommige plaatsen zelfs nog van vóór 1492. In veel steden in het zuiden van Spanje worden deze feesten nog altijd jaarlijks gehouden. Daarbij gaat het vaak om parades van 'christenstrijders' en 'Moorse tegenstanders'. Bonte kleding en indrukwekkende muziek horen daar allemaal bij. Het begint met de binnenkomst van de afzonderlijke groepen in een bonte stoet van mannen, vrouwen, ruiters en praalwagens. Na deze de 'Entrada' volgt vaak een processie ter ere van de Patroonheilige van de bewuste stad. De festiviteiten worden vaak beëindigd met een spectaculaire slag, begeleid door veel vuurwerk, tumult en schijngevechten waarbij de 'Moros' uiteindelijk door de 'Cristianos' worden verslagen. Indrukwekkend zijn deze festiviteiten in Alcoy (April), Pego (Juni) en Dénia (Augustus)

 Moros y Christianos, AlcoyMoros y Christianos, Alcoy

 

Entrada en Alcoy 2017Entrada en Alcoy 2017

 

Cristianos Alcoy 2017Cristianos Alcoy 2017

 

 

Fiesta Major Dénia:  de feesten van Dénia, eerste en tweede week van juli.

 

De gehele tweede week van juli viert men hier de feesten van Dénia. Een hele week is het in Dénia dan feest en de stieren mogen dan zeker niet ontbreken. Elke dag herhaalt zich hetzelfde programma.

 

Elke morgen om 7 uur beginnen de "peñas" (vriendenclubs) met de "despierta", dwz dat ze knalvuurwerk afsteken om iedereen in de stad wakker te maken. Of je het nu leuk vindt of niet. Rond 12 uur wordt begonnen met de voorbereiding van de paella op Marqués de Campo, de hoofdstraat, die dan wordt afgesloten. De gemeente verdeelt zand en sprokkelhout want de paella moet op open vuur bereid worden. Zo krijg je dan 15 deelnemende peñas die broederlijk naast elkaar ijveren voor de lekkerste paella. Het is bijzonder om ze bezig te zien, je merkt dat het voor hen serieus is en er worden dan ook alleen maar verse producten gebruikt. De toeristen zwermen als vliegen rond de paella´s en er moeten dan ook dranghekken aan te pas komen om de fotograferende meute op afstand te houden. Maar als de paella eenmaal klaar is mag iedereen aanschuiven en wordt er druk gepraat over smaak en kleur.

 

 

 

Tegen 18 uur worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de "bous a la mar" (stieren in de zee). Er worden enorme dranghekken/tribunes gezet en alle zijstraten van Marqués de Campo worden in de richting van de haven afgesloten. Tijdens de voorbereidingen warmen de peñas zich op. Stipt om 19 uur laten ze de jonge vechtstieren (novillos) los in de straat, de spanning is te snijden, je voelt dat er iets gaat gebeuren. Alle peñas herken je aan hun kleding, hoe gekker hoe liever. Regelmatig komen ze voorbij om de aandacht te trekken van de toeristen, veel penãs trekken een karretje drank en ijs mee. Als het startschot gegeven wordt zie je de mensenmassa als een lawine in beweging komen, pure adrenaline. De Spanjaarden kicken er op om een woedende stier achter zich aan te hebben. Je kan het best op veilige hoogte gaan zitten en alles op je gemak op je af laten komen. Probleem is een beetje dat de horde als de brandweer voorbij komt gestormd, dus een passende actiefoto maken is niet gemakkelijk.

 

 

Bous a la Mar, Dénia
Bous a la Mar, Dénia

 

 

De tocht gaat dan richting haven waar een soort halve arena gebouwd is met aan één zijde de kade van de haven richting zee. In de arena staat een trap en een tafel. Bij dit spel staan de dorpelingen, vooral jonge durfals, zelf in de arena en stormt de stier achter hen aan. Het is de bedoeling de stier in de zee te lokken. Geen paniek, jonge stieren kunnen heel goed zwemmen. Sommige jonge stieren springen zelfs spontaan de haven in, het is dan ook bloedheet midden in de zomer. De oudere stieren zijn iets slimmer en hebben het spelletje snel door. De stieren blijven weg van de rand en jagen de mensen het water in! Middels touwladders klimmen de deelnemers weer terug de kade op en kan het spel opnieuw beginnen. Het is de kunst de stier zo uit te dagen dat hij in zijn aanvaldrift achter de uitdager de zee in springt. Als dat gebeurt juicht het publiek : dit vinden ze feest!

 

Men doet de stieren echter geen pijn, het heeft dus niets te maken met het klassieke stierenvechten. Een stier met een schaafwond roepen ze direct terug, einde oefening. Dat binnenroepen doen ze met een koe, als de stier de koe ziet gaat hij onmiddellijk braaf terug de stal in. Als een stier eenmaal te water is,  komen ze hem ophalen met een bootje en leiden hem naar een soort trap om hem uit het water te laten stappen. Maar meestal zwemt de stier echter eerst nog een eindje met het bootje weg !

 

 

 

Bous a la Mar, DéniaBous a la Mar, Dénia

 

 

Semana de Toros, Segorbe

 

Semana de Toros , Segorbe
Semana de Toros , Segorbe

Semana de Toros, Segorbe

De gehele tweede week van September viert men in Segorbe de feesten van de stieren met als hoogtepunt la Entrada de Toros y Caballos. Segorbe is de hoofdstad van het gewest Alto Palancia en ligt in het binnenland van de Costa Azahar iets ten westen van Valencia. Het stieren en paarden evenement start rond elf uur in de ochtend. Dan komen de stieren uit de kraal om te grazen en te drinken. Rond twaalf uur beginnen de stieren onder begeleiding van de herders aan de klim naar het stadje. Op de Plaza de los Mesones worden de stieren tijdelijk gestald. Om twee uur klinkt de knal van een vuurpijl en de zes wilde stieren worden vrijgelaten en zetten het op een lopen. Een dozijn ruiters omsingelen ze en in deze omsloten formatie stuiven ze via de Calle Colón naar de Plaza Cueva Santa.

 

Deze tocht van amper 500 meter wordt in amper 3 minuten afgelegd. Langs het hele parcours is geen dranghek te bekennen! De duizenden bezoekers vormen één muur voor de gehele kudde. De ruiters zijn zó bedreven in het beschermen van het publiek tegen de voortdravende stieren dat iedereen er het volste vertrouwen in heeft dat niemand ook maar één haar gekrenkt wordt. Na dit stierenrennen komen de ruiters terug om het applaus van het publiek in ontvangst te nemen. Zij zijn immers de helden omdat zij het kordon vormden tussen de wilde stieren en de toeschouwers. Dankzij hun behendigheid zijn de toeschouwers veilig en de ruiters waarderen het vertrouwen van het publiek. Het is een evenement wat iedereen emotioneel aangrijpt.

 

Na het stierenrennen blijven twee stieren op het plein achter en enkele waaghalzen gaan hen een beetje uitdagen. De organisatie ziet er nauwkeurig op toe dat de stieren geen letsel wordt aangedaan. Mocht er onvoorzien toch een ongelukje gebeuren dan staat er zelfs een team van veeartsen klaar om de beesten op te vangen. Na het spektakel gaan de stieren terug naar de kraal bij de rivier waar ze in alle rust kunnen grazen en bijkomen van een beetje dollen.

 

Rond dit festijn is een jaarmarkt met een veelheid aan specialiteiten zoals ambachtelijke bereidde hammen en worsten, diversen tapas en natuurlijk ....een glaasje!

 

Want, fiëstas....  daar houden de Spanjaarden wel van!